Такси Русе-Букурещ: коментира


Таксита минават на преглед два пъти годишно

Такситата ще се проверяват под лупа на всеки три месеца

Такситата може да започнат да минават на технически преглед на всеки три месеца. Това ще стане факт, ако депутатите решат да удължат живота на жълтите коли от 10 на 15 години, съобщи зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. В момента такситата минават на технически преглед два пъти годишно.

Таксита ще минават на три месеца на прегледОт Националния съюз на превозвачите обаче изпратиха свое становище до Народното събрание, с което заявяват, че не одобряват вдигането на възрастта на такситата за София. Според организацията една такава кола в столицата изминава между 700 хил. и 1 млн. километра за период от 10 години. Оттам предлагат възрастта на такситата да зависи от големината на населените места, информира в. „Труд“.

Припомняме, че депутати от Коалиция за България предложиха максималната възраст на таксиметровите автомобили да бъде увеличена от 10 на 15 години чрез промени в Закона за автомобилните превози.

Предложението е внесено от Петър Мутафчиев и Станислав Владимиров. Пред медии Мутафчиев обясни, че предложените промени са предизборен ангажимент към таксиметровите превозвачи.
„В закона имаше ограничение, че автомобил може да се ползва за таксиметрови превози, докато навърши възраст 10 години, сега предлагаме тази възраст да бъде увеличена от 10 на 15 години“, посочи Петър Мутафчиев.
По думите му друго ограничение е, че автомобил втора ръка не може да бъде регистриран като таксиметров, ако вече е на пет години. „Сега ние предлагаме тази възраст да бъде увеличена на осем години“, допълни Мутафчиев.

по статията работи: Теодора Кокаланова | 15.04.2014 | 08:33
Оригиналната статия може да видите тук: